Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

O Άγιος Νικόλαος Στενής

Ο Άγιος Νικόλαος Στενής Τήνου

Η Στενή είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Τήνου. Σε αντίθεση με άλλα χωριά διατηρεί τη ζωντάνια του καθώς πολλές νέες οικογένειες επιλέγουν να παραμείνουν σε αυτό. Τα 4/5 των κατοίκων είναι χριστιανοί καθολικοί και το το 1/5 χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ο ενοριακός ναός των καθολικών είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο Επίσκοπο των Μύρων και γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Το έτος ανοικοδόμησης του ναού δεν είναι γνωστό. Αρχικά ήταν ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε, λόγω αύξησης των κατοίκων. Για την επέκτασή του χρειάστηκε να καλυφτεί με καμάρες ο χείμαρρος που βρίσκοταν δίπλα από την αυλή.

Είναι τρίκλιτη βασιλική και το Ιερό έχει κατεύθυνση προς την ανατολή. Στο βάθος του μεσαίου κλίτους υψώνεται το κεντρικό Ιερό Βήμα (altare), αφιερωμένο στον Άγ. Νικόλαο. Κατασκευάστηκε το 1790 από γκρίζο τηνιακό μάρμαρο και η τεχνοτροπία του βασίζεται σε βενετσιάνικο σχέδιο.

Τα πλαϊνά ιερά είναι αφιερωμένα στην Παναγία την Πονεμένη και στον Τίμιο Σταυρό, ενώ υπάρχουν και άλλες εικόνες και αγάλματα που κοσμούν το εσωτερικό. Αξιόλογο είναι και το βαπτιστήριο το οποίο φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Φιλιππότης.
Το κεντρικό Ιερό Βήμα, διακρίνεται η εικόνα του Αγίου

Το 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλήρους ανακαίνησης οι οποίες σκοπό είχαν να επαναφέρουν, όσο αυτό ήταν εφικτό, το ναό στην παλαιά του λάμψη, καθώς παρεμβάσεις του παρελθόντος σίγουρα απαραίτητες στην εποχή τους, είχαν αλλοιώσει τη μορφή και διαρύθμησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου