Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η Παναγία του Βρυσιού Τήνου

Η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας του Βρυσιού Τήνου

Υπάρχουν εκείνοι που αναρωτιούνται για την ύπαρξη και προέλευση των Χριστιανών Καθολικών στο νησί της Παναγίας, την Τήνο. Και όμως, το 40% των κατοίκων της ανήκει στο καθολικό δόγμα. Περίπου πέντε αιώνες πριν την εύρεση της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Μεγαλόχαρης το νησί είχε ήδη Λατίνο Επίσκοπο.

Η Τήνος αποκαλείται νησί της Παναγίας και δικαίως, αφού μέσα του έκρυβε για πολλά χρόνια δύο εικόνες της.  Όλοι γνωρίζουν την Ευαγγελίστρια όμως λίγοι την Παναγία του Βρυσιού ή Βρυσιώττισα.

Η ιστορία της Παναγίας του Βρυσιού ξεκινάει περίπου στα 1600 με 1619, όταν μια Φραγκισκανή Μοναχή από το χωριό Ταραμπάδος ονειρεύτηκε την Παναγία να της υπεδεικνύει το σημείο που ήταν θαμμένο το εικόνισμά της. Η ταπεινή μοναχή δεν έδωσε σημασία και όταν το όνειρο επαναλήφθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, αποφάσισε να μιλήσει στον εφημέριο του χωριού ο οποίος την θεώρησε φαντασιόπληκτη. Για τρίτη φορά η μοναχή ονειρεύεται το ίδιο πράγμα. Η επιμονή της καλόγριας προβλημάτισε τον ιερέα ο οποίος την έστειλε στον Επίσκοπο. Ο Επίσκοπος έδωσε την άδεια σε έναν ιερέα, δύο εργάτες και την μοναχή ν κάνουν έρευνες στο σημείο εκείνο που θα τους έδειχνε η καλόγρια. Ένας από τους εργάτες καθώς έσκαβε χτύπησε ένα κομμάτι ξύλου. Όταν το καθάρισαν από τα χώματα είδαν το πρόσωπο της Παναγίας και του Ιησού. Η εικόνα μεταφέρθηκε στην εκκλησία του χωριού. Σύντομα, το νέο διαδόθηκε στα γύρω χωριά και πολύς κόσμος ήρθε για να την προσκυνήσει. Ωστόσο, την άλλη μέρα η εικόνα εξαφανιστηκε και κάποιος περαστικός την είδε στο μέρος που είχε ανακαλύφθεί. Την πήρε και την μετέφερε και πάλι στην εκκλησία, όμως το ίδιο συνέβη και την επόμενη ημέρα. Έτσι όλοι κατάλαβαν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να παραμείνει εκεί όπου για πολλά χρόνια ήταν θαμμένη και αποφάσισαν να οικοδομίσουν μια εκκλησία για χάρη της. Επειδή ο κόσμος που προσέρχονταν ήταν πολύς αποφασίστηκε το 1642 η ανέγερση μεγαλύτερης εκκλησίας. Το 1880 χτίζεται ένας ακόμη μεγαλύτερος ναός ενώ το 1986 ολοκληρώνεται ο ξενώνας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παναγία του Βρυσιού Τήνου θα βρείτε εδώ: http://www.catholic.gr/panagiavrisi/sinkrotima.html

Η ιστορία της Παναγίας του Βρυσιού της Τήνου είναι όμοια με εκείνη της Μεγαλόχαρης. Πρόκειται για απλή σύμπτωση, αντιγραφή, ή μήπως είναι ένα μήνυμα πως η Παναγία είναι η κοινή Μητέρα όλων χριστιανών; Ο καθένας ας απαντήσει για τον εαυτό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου